m/s SOPRON

2x800 LE

Vízkiszorítás

521 t

A ZUHATAGI típusú vontató motorhajó, az m/s SOPRON 1960-ban épült a MAHART Újpest Hajójavító üzemében. Ezután 16-18 fős személyzettel, hosszú évekig a Vaskapu Zuhatagi szakaszán szolgált - innen származik közkeletű beceneve, a "Zuhatagi Tigris".

A hajó gépészeti berendezései a korabeli magyar ipar világszínvonalát bizonyítják. A meghajtást a budapesti Láng gépgyár által gyártott 2 darab, egyenként 800 lóerős, alacsony fordulatú, turbófeltöltős dízelmotor biztosítja, továbbá egy 150 kW-os Ganz-Jendrassik, és egy 70 kW-os Csepel segédmotor áll rendelkezésre, melyek az elektromos energiát szolgáltatják. Abban az időben felépítését, gépi berendezéseit, valamint a hajósok munka- és életkörülményeit tekintve az egész Duna legmodernebb hajójának számított.

A "SOPRON" 2001-ig volt aktív szolgálatban a MAHART kötelékében, majd az Európa Rendezvényiroda Kft. 2003 Karácsonyán megvásárolta. (Jelenleg a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány tulajdona.)

A "Magyar Hajózásért Egyesület" hajóbarát tagsága meghatározó szerepet játszott a "SOPRON" üzemképessé tételében, és jelenleg részben az Egyesület aktivistái biztosítják a hajószemélyzet egy részét. A működőképes SOPRON - mely Budapesten tekinthető meg -, kiválóan alkalmas a többi hajó mozgatására.

2008. tavaszán folytatódtak a hajó apróbb, de annál látványosabb felújítási munkálatai. Ennek során cserére kerültek a dörzsfák, illetve a motor is átesett kisebb karbantartáson. A hajó építési táblája is végre a helyére került - igaz, csak a másolat.

2008. nyarára a SOPRON új köntösbe bújt. A hajótest lekenése során kialakított új design szerint a hablemez fehér sávja - párhuzamosan a vízvonallal - egészen a korlát kezdetéig kifut, fokozva ezzel az esztétikai élményt a külső szemlélődők számára.

Generációk találkozása

Az öreg hajónk ma meghatározó szerepet játszik a folyami hajós képzésben is, mint iskolahajó.