g/s PETŐFI

ex. SZENT LÁSZLÓ

Petőfi hajó

1918, Komárom

A FERENCZ FERDINÁND FŐHERCZEG típusú, gőzüzemű oldalkerekes személyhajót 1918-ban az MFTR Komáromi Hajóműhelyében kezdték építeni JENŐ FŐHERCZEG néven. 1919-ben félig kész állapotában elvontatták, majd 1923-ban az MFTR újpesti hajóműhelyében fejezték be. 1924-ben a SZENT LÁSZLÓ nevet kapta. 1944 őszén a Folyamőrség őrnaszádezrede parancsnokságának törzshajójaként került Ausztriába, ahonnan csak 1946 decemberében került haza.

1947-tol a MESzHART üzemeltette, majd 1950-ben az új neve PETŐFI lett. 1957-ben a MAHART megrendelésére átépítették, és egy új, Yarrow-rendszerű 580 LE-s vízcsöves kazánnal szerelték fel. 1979-tol a Kossuth leállítása után, Budapesten sétahajóként használták, de 1983 őszén leállították, és 1986-ra a felépítményét teljesen lebontották . Ezután felújításra Apatinba vitték, ahol a munkálatok elvégzése során, 1989-ben egy tűzeset során kiégett .

A Magyarországra visszakerült, és az Újpesti-öbölben tárolt hajót 2003 decemberében az Európa Rendezvényiroda Kft. vásárolta meg, így a PETŐFI 2003 decemberében elsőként érkezett meg a leendő Neszmélyi Hajómúzeumba az akkor még BAKONY (ma már NESZMÉLY) hajóval együtt, ahol felújítására vár.