g/s NESZMÉLY

ex. BAKONY

Bakony hajó

1957, Óbudai hajógyár

A Magyarországon gyártott egyik utolsó gőzhajó, a BAKONY/1957 típusú, oldalkerekes vontató 1957-ben készült el az Óbudai Hajógyárban. Ezután a MAHART 15 esztendőn keresztül uszályok vontatására használta. 1972-ben helyezték át állóhajó-állományba, s ezután úszó munkagépként gőzt szolgáltatott más hajók tisztításához a Csepeli Szabadkikötőben.

1977-től soron következő neve: 517. sz. ÁLLÓHAJÓ volt.
A hajó 2003-ban éppen hogy elkerülte a szétvágást, s egy árverést követően, 2003 novemberében, rendkívül lepusztult állapotban került Neszmélybe.

A részleges felújítást követően, 2004. október 2-án - a hajóskanzent befogadó falu iránti tiszteletből -, a Magyar Hajózási Emléknap és a Tengerészeti Világnap rendezvény alkalmával ünnepélyesen megkapja a NESZMÉLY nevet.

A 2000-es évek elején Uniós forrásokból elvégzett felújítás során új héjszerkezetet, javított felépítményt, működés közben megtekinthető gőzgépet és szimulátort kapott. A Neszmély gőzösön jelenleg 48 férőhellyel eredei iskola működik.

• neszmely-logo-transzparens