g/s LAJTA

108 LE (Láng)

Vízkiszorítás

367,35 t

Az Osztrák-Magyar Monarchiában épített első, g/s LAJTA LEITHA típusú Monitor 1871-ben készült el az Első Magyar Pest-Fiumei Hajógyár Rt. Újpesti gyárában. Kora legmodernebb technikájával épült (ilyen például a Coles torony, illetve a Bessemer acélból készült nehéz páncélzat teak-fa alapon, stb.).

1872-ben LEITHA néven állt szolgálatba a Duna Flottillánál, és 1878-ban harcolt először Szabácsnál a Száván. 1894-ben korszerűsítették, mely során duplex gőzgépének teljesítményét 2 x 160-ról 2 x 400 LE-re növelték. A javítás után új fegyverzettel és aknafogó szerkezettel látták el.

A monitor 1914-1918 között végigharcolta a világháborút, majd 1919-ben már LAJTA néven vett részt a Tanácsköztársaság alatti harcokban. 1920-ban a trianoni békeszerződés után Magyarországnak ítélték azzal, hogy a továbbiakban csak fegyvereitől megfosztva, polgári hajóként alkalmazható. Ezért 1922-től JÓZSEF LAJOS néven, kotróhajóként működtették a Delmár cégnél, majd 1948-tól a FOKA üzemeltette, mint vedersoros kirakószalagos elevátor, FK 201 néven. Főgépe ekkor természetesen már nem gőzgép, hanem egy Láng-féle, 1928-ban gyártott, 3 hengeres, 108 LE-s dízelmotor volt.

Lelkes magánszemélyek már 1988 óta dolgoztak az öreg monitor megmentésén. 1993-ban már újra LAJTA néven került állami tulajdonban maradva, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezelésébe. L ecsupaszított hajóteste sokáig a Dunai Honvéd Folyami Flottilla ú jpesti hadikikötőjében várakozott, majd 2005 áprilisában a Zoltán Alapítvánnyal kötött megállapodás alapján Neszmélyre került, ahol ugyanazon év őszén átfestették.

• Lajta monitor hajo avatasa Vezda102_resize
  • Lajta monitor hajo avatasa Vezda104_resize
  • Lajta monitor hajo avatasa Vezda106_resize
  • Lajta monitor hajo avatasa Vezda132_resize
  • Lajta monitor hajo avatasa Vezda292_resize
  • Lajta monitor hajo avatasa Vezda318_resize

A LAJTA monitor jelenleg a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar monarchia idejéből.

Az Alapítvány 2000 év végén befejezett Uniós forrásokból finanszírozott felújítási munkálatai során teljesen újjáépült. Példa nélküli összefogással sok-sok civil szervezet és magánszemélyek segítségével újjáépültek felépítményei, lövegtornya, ágyúi. Nehéz lenne felsorolni mindazokat, akik az ehhez szükséges információkat 100 év távlatából összegyűjtötték, és ezen elemeket kétkezi munkával újra felépítették. A LAJTA építése során nem kevés szerepe volt abban, hogy ezen felület elkészült. Többek között itt szeretnénk köszönetet mondani azon résztvevők munkájáért, akik a hajó felújításában részt vettek. Rengeteg fotót, információt és dátumot várunk ebben a témában.

A Lajta monitor múzeumhajó

Ausztria-Magyarországnak, vagy a közhasználatban forgó nevén az Osztrák Magyar Monarchiának egykor jelentős tengeri és folyami hadiflottája volt. Méretét tekintve a nyolcadik volt a világon, de a személyi állomány képzettsége és elhivatottsága tekintetében ennél előkelőbb helyezést is érdemelt. A néhai hajóhadból mára már csak egyetlen olyan hadihajó maradt meg, amely eredeti formájában úszik a vízen. Ez a ma már csaknem másfél évszázados hajótest már 75 éve magyar tulajdonban szolgált, mint egyre avuló munkagép, amikor a lebontása előtti pillanatokban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a HIM) oltalmába vette. Ennek köszönhető, hogy megmaradt, és helyreállítva 2015. május 1-től az id. Antall József rakparton a Parlamenti Látogatóközpontnál ismét látogatható!