g/s ZOLTÁN

ex. NEUE DONAU

Zoltán hajó

1869, Linz

A Zoltán Alapítvány névadója, a g/s ZOLTÁN exNEUE DONAU típusú oldalkerekes vontató gőzhajó 1869-ben épült Linzben, az Ignaz Mayer Werft gyárban. A 400-600 tonnás uszályok vontatására alkalmas hajó 1958-ig állt aktív szolgálatban, ezt követően a MHRT 319. sz. ÁLLÓHAJÓ néven tárolták.

Az 1963-selejtezést követően a főgépet, a kazánt és a lapátkerekeket eltávolították, majd a hajó a Százhalombattai Dunamenti Erőmű Vállalathoz került, ahol az erőmű üzemvíz csatornájában lehorgonyozva, sportevezős klubházként használták.
Mivel e funkciójában az elöregedett testű hajó már csak jelentős anyagi ráfordítással lett volna fenntartható, ezért a tulajdonos az időközben létrejött Zoltán Alapítványnak adományozta. Az ünnepélyes átvételre 2004. július 31-én került sor Százhalombattán. Az eseményt a hajó parancsnoki hídján elhelyezett emléktábla örökíti meg. A ZOLTÁN a SOPRON vontató segítségével jutott el Neszmélyre, a hajóskanzenbe.

A Zoltán hajó felújításának munkálatait a 2000-es évek elején végezte el Alapítványunk Uniós pályázati támogatással. A hajó teljes héjszerkezetét kicserélte, fedélzeti elemeit felújította. A Zoltán gőzösön jelenleg a hajózás múltját benutató tárlat, illetve egy Európában egyedülálló csónakmotor kiállítás található.